понеделник, 31 май 2010 г.

В изминалата седмица не успях да Ви напиша интересните неща в нашата работилничка, но пък сега ще Ви затрупам с нови статии и информация.
На 20 Май излязаха две наши статии в пресата.
Първата в рубриката за плетива на вестник “Всичко за семейството ” Тя е с новата българската прежда произведена от бамбук и е за жилетка „Слънчеви лъчи” (както я нарекоха в редакторите във вестника)
За нея вече имаме доста писма и затова за тези, които не са успели да си купят броя тук оставам схемата.
Писмата на читателите ни бяха свързани с това, къде могат да намерят тези нови прежди. Специално за Гергана Динчева сме направи справка с координати на магазини с преждите на фирма "ХобиЯрн”, въпреки, че най-удобно е да пазарувате от оn-line магазина им:-))
На същата дата излезe статия и за изкуството да нижете маниста в различни форми
Тази красива снимка е с манистата на “VIVA decor”, с който аз работя. Статията е за изработка на брошка и аз я оставям на сайта за да я разгледате и даси я измайсторите.

Вариантите да се оформят бижута с маниста са много и ние постепенно ще се опитваме да Ви запознаваме с тях. Може да ги плетете, тъчете на станчета и да ги нижите на тел както брошката.
Статията за креативните читатели на сайта ”Бонбонета” тази седмица е как се плете с рамки??? Ако сте харесали статията на Вероника Прос за плетените одеяла, то тази също е написана от нея.
Ако се научите да изработвате отделни плетени изделия от рамки и след това да ги съединявате, то вярвайте ми с тях се правят невероятни плетени красоти.
В следващите седмици ще ви разкажа за наши изделия и схемите към тях.
До тогава се упражнявайте да нижете мъниста и да плетете на рамки-:)

понеделник, 17 май 2010 г.

плетени килимчета


Сигурно след зимата Ви останаха доста прежди от разни плетива. И на мен така. Освен това обичам да си плета неща, които не ги нося като дреха. Ако има и сред Вас такива любители на мързеливи плетива, които може да си ги плетеш на шезлонга или пред телевизора то в сайта ни оставам схемата на 2 одеяла проектирани от Вероника Прос.
Взимайте куките и кълбетата и ни чакат 3 почивни дни по вилите.

понеделник, 10 май 2010 г.

Бебешка музика


Ровейки се в Интернет попаднах на работилница, различна от моята, но също много интересна. Работилницата на Елица и бебешката музика , която се произвежда там. Моето дете е вече голямо и за съжаление не е за там, но на всички мами бих препоръчала такова занимание. Когато аз имах бебе и се опитвах да работя докато си го гледах често го оставях да слуша музика, докато си играе в кошарата. Имахме доста богат избор на песнички, но нямаше кои да да ни пее вярно както сега Ели прави с бебетата, защото аз пея много фалшиво. Така доста време дъщеря ми е слушала правилно изпяни песни доката мама си върши работа. На 5 години след кастинг, бе избрана да пее във "Врабчетата", а по късно и в хор за класическо пеене. Има доста концерти, единият в зала "България" в мюзикъла "Чарицата на чардаша". След време се отказа от пеенето и се отдаде на друго изкуство, но тъй като единствено тя когато запее мелодия в къщи се разбира, коя е песента все си мисля, че не гена а подхода към изкуството -музика е бил правилният за нея. За бебешката музикална работилница и нейният създател четете още тук

понеделник, 3 май 2010 г.

Прежди и модели за топло време


И така правим обратен завой след месец Април/Акрил в месец Май ще си пишем и плетем предимно за естествени материали и модели за тях.
Какво означава естествени? Момичетата преминали през курса на плетене занаят много добре материалите за плетене. Познаването на материали от всеки един плетач, гарантира проекта му да стане добре от комбинацията модел + суровина. За различните дизайни са подходящи различни прежди, за тях различни плетки и разбира се различно е прането им, гладенето и съхранението. Вълната като такъв материал няма да я включим през този месец, защото тя ни владее цяла зима с прекрасните си свойства. Сега ще си плетем материалите за по-топлите месеци. Памука -материал без голяма еластичност, но с много други качества доказал се през вековете се използва и до днес. Не го препоръчвам за начинаещи плетачи (при него всяка една неравност в плетенето си личи)постепенно отстъпва място то си на бамбука. Бамбука - мек, приятен за плете и още по-приятен за носене постепенно навлиза много в нашето ежедневие. В момента голяма част от фабричните чорапи, които носим се правят от такава суровина. Поплетете и се уверете сами, препоръчвам Ви го! От доста време на сайта ни има схема за бебешка жилетка от бамбук. Повечето мами и баби предпочитат естествени материали за дрехите на децата си. Затова може да го пробвате на куката. Вискозата....тя не влиза нито в графата на естествените прежди, нито при синтетичните. Каква е тя -ДЪРВЕНАТА коприна, както я наричат някой хора, ще Ви пишем пак през месец Май.
Предполагам, че плетачи като вас ще направят бебешката жилетка само за няколко часа. С нетърпение очаквам вашето мнение за преждата като коментари. Суровината е сравнително нова на пазара и ще ми бъде интересно да я обсъдим