вторник, 15 юни 2010 г.

Как да боядисаме прежда с естествени бои

В изминалата седмица Ви разказах за събитието в Търново. Mежду интересните теми, които обсъждахме докато плетем беше "подходящите материали за всеки един плетачески проект". Всички мои курсисти съветвам да се учат да плетат на вълна ( в краен случай на акрил). Освен хилядите предимства при носене, докато се плете тя е много еластична: не се виждат неравните бримки на начинаещ плетач, плъзга се на иглата и има свойството да е обемна за осморки и други релефни плетки, които радват окото. Едно от момичетата в Търново сподели за това, че е боядисвало прежда с естествени оцветители и за всяка една от изброените рецепти гарантира успех. Както каза тя всичко е въпрос на дозировка и оттам на наситеност на цвета. На снимката съм боядисала памук и след това съм го наплела в непредсказуеми шарки в плетивото. Може би Вие ще опитате да боядисате и памук с тези рецепти за вълна и да се почувствате като експериментатори?
За целта на мен ми беше нужна мотовилка за да навия от купените кълбета памука на нея и след това я потапях в различни участъци по обиколката на чилето в съд с боя. Интересно се получава и ако завържете шнурове по чилето - там където е завързан няма да се боядиса.
Надявам се да знаете какво е мотовилка и как преждата от кълбета става на чилета с прежда в кръг. Ако не е така пишете и ще Ви я снимам-:).Оставам рецептите за боядисване тук...

Няма коментари:

Публикуване на коментар